Tüzük 29 Nisan 2024, 05:38

DOĞUŞ PARTİSİ TÜZÜĞÜ
BİRİNCİ KISIM
GENEL ESASLAR
Madde 1 - Bu tüzük Doğuş Partisi’nin düzen ve işleyişine ilişkin esasları düzenlemek amacıyla hazırlanmıştır.
Madde 2 - Doğuş Partisi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, Siyasi Partiler Kanunu ve diğer kanunların esas ve sınırları içerisinde kurulmuş ve faaliyet gösteren siyasi bir teşekküldür.
Partinin Genel Merkezi Ankara'dadır.
Partinin adı, merkezi ve özel İşareti:
Partinin özel işareti, turuncu fonda yükselen, güneş üzerinde duran, iki tane keklik sembolüdür.
Partinin kısa adı DP’dir.
Partinin amaç ve ilkeleri
Madde 3 – Doğuş partisinin amacı;
Türkiye’yi Atatürk Devrimi ve İlkeleri doğrultusunda, çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne eriştirmeyi, Demokrasiye her alanda geçerlilik kazandırmayı, insan haklarını ve özgürlükleri sağlam güvencelere dayandırarak genişletmeyi, halk katılımının her alanda sürekli ve etkili olmasını sağlayarak ulusal egemenliği pekiştirmeyi amaçlayan, hukukun ve emeğin üstünlüğünü, toplumda ve uluslararasında eşitliği, adaleti ve dayanışmayı ulusal bağımsızlığı ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin, ulusu ve ülkesiyle bölünmez bütünlüğünü gözeten, yurtta ve dünyada barış için çalışan, ve gücünü halktan alan bir siyasal kuruluştur.
Milletin üstünlüğünü, milli birlik ve bütünlüğü her şeyin üzerinde kılan millet iradesinin tecellisinin ve millet hâkimiyetinin tesisinin, ancak halkın serbest oyunun esas olduğu hür, demokratik düzen içinde mümkün olabileceğine inanan, İnsanın temel hak ve hürriyetlerini vazgeçilmez kabul eden,
“Adalet Mülkün Temelidir”, anlayışına sahiptir. Milliyetçiliği, ve Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Atatürk'ün ilke ve inkılâpları bağlı olan “Asıl gençlerimizin modern ve ileri Türkiye idaeline bağlı, milli ve ahlâki değerlerimizi benimsemiş, herkese karşı sevgi, saygı, müsamaha besleleyen, medeni bir insan olarak yetişmelerini Demokratik siyasi mücadelede tek yolu ikna, uzlaşma ve fikirlere hürmet olarak gören; hür, bağımsız, büyük ve güçlü Türkiye idealine ulaşmayı gaye edinir.
İKİNCİ KISIM
TEŞKİLÂT
BİRİNCİ BÖLÜM
ÜYELER
Üye Olacaklar;
Madde 4 - Aşağıdaki özelliklere sahip olan ve şartları yerine getiren kimseler, partiye
üye olabilirler.
- a) Türk vatandaşı olanlar,
- b) Medeni ve siyasi hakları kullanma ehliyetine sahip olanlar
- c) Onsekiz yaşını dolduranlar,
- d) Partinin tüzük ve programını benimseyenler,
- e) Maddi ve manevi dayanışmayı, kabul edenler.
Üye Olamayacaktar;
Madde 5 - Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’ndaki ve Siyasal Partiler Kanunu’nda ve ilgili mevzuatta üyeliği yasaklanmışlarla beraber aşağıda yazılı kimseler, parti üyesi olamazlar ve üye kaydedilemezler;
- a) Hakimler ve Savcılar, Yüksek Yargı organları mensupları, Yüksek Öğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yüksek Öğretim kurulu üyeleri, Kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri, özel kanunla veya özel kanunun verdiği yetkiye dayanılarak kurulmuş bankaların ve teşekküllerin yönetim ve denetim işlerinde çalışanlar ile aylık ve yevmiyeli memurları ve kamu yararına çalışan derneklerden özel gelir kaynakları ve özel imkânları kanunla sağlanmış olanların merkez kurullarında görev alanlar, öğrenciler ve Silahlı Kuvvetler mensupları,
- b) Kamu hizmetlerinden yasaklılar,
- c) Zimmet, ihtilas, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlar ile istimal ve istihlâk kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık suçları, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma veya Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından biriyle mahkûm olanlar,
- d) Herhangi bir suçtan dolayı ağır hapis veya taksirli suçlar hariç üç yıl veya daha fazla hapis cezasına mahkûm olanlar,
- e) Türk Ceza Kanununun İkinci Kitabının birinci babında yazılı suçlardan veya bu suçların işlenmesini aleni olarak tahrik etme suçundan mahkûm olanlar,
- f) Türk Ceza Kanununun 312 nci maddesinin ikinci fıkrasında yazılı halkı sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etme suçlarından mahkûm olanlar,
- g) Türk Ceza Kanununun 536 ncı maddesinin birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarında yazılı eylemlerle aynı kanunun 537 nci maddesinin, birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralarında yazılı eylemleri siyasi ve ideolojik amaçlarla işlemekten mahkûm olanlar.
ğ) Aidat yükümlülüklerini yerine getirinceye kadar parti içindeki herhangi bir göreve aday olamaz ve oy kullanamaz.
- h) Aidat yükümlülüklerini yerine getirinceye kadar parti içerisinde il ve ilçe örgütlerinin görevden alınması konusunda çağrıcı olamaz ve disiplin kuruluna herhangi bir şikayette bulunamaz.
Üyelik Kabulü ve Kayıt İşlemi
Madde 6- İlçe Yönetim kurulu, üyelik başvurusunu 15 Gün içinde karara bağlar. Kişinin üyeliğe kabulü halinde üyelik kaydı, karar ve tarih sırası belirtilerek, üye kayıt ve kabul defterine yazılır.
Üyeliğin reddi halinde, üyeliği reddedilen kişinin üye kayıt başvuru belgesindeki adresine bu karar tebliğ edilir. Üyeliği reddedilen kişi, kararın adresine tebliğden itibaren 15 gün içinde il yönetim kuruluna itiraz edebilir. İl yönetim kurulu bu itirazı 15 gün içinde karara bağlar. İtiraz üzerine il yönetim kurulunun vermiş olduğu kararlar kesindir.
Üye kayıt ve kabul defteri sadece ilçe başkanlıklarında bulunur. Üyelik başvurusu kişinin ikamet ettiği ilçenin dışındaki bir parti teşkilat birimine başvuru ile gerçekleşirse, üyelik başvuru belgesi alınan kişilerin bu belgeleri gerekli diğer belgeler ile birlikte, ikamet ettiği ilçe başkanlığına gönderilir.
Üyelerin Hak ve Yükümlülükleri
Madde 7- Her üye, Giriş aidatı ödemeksizin, yıllık üyelik aidatı olan 10 tl yi ödemekle yükümlüdür.
Üyeler, parti politikaları doğrultusunda, teşkilat çalışmalarında görev alırlar.
Kendi sandık çevreleri başta olmak üzere, gerekli ve uygun olan her yerde parti program ve politikaları hakkında vatandaşları bilgilendirirler.
Parti milletvekillerinin ne kadar aidat ödeyeceği ile bunun grup çalışmalarına ve Genel Merkeze ayrılacak kısmı TBMM grubunun kararı ile tespit edilir.
Genel Merkez’in Üye Kayıt Yetkisi
Madde 8- Hâlihazırda milletvekili olanların, üyeliğe kabul işlemleri Parti Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır.
Parti Yönetim Kurulu, parti üyesi olmasında fayda gördüğü kişiler hakkında üyelik kararı almaya yetkilidir.
Parti Yönetim Kurulu’nun üyeliğe kabul kararı alması halinde, ilgili kişinin başvuru belgesi ile üyeliğe kabul kararının birer sureti, kişinin ikametgâhının bulunduğu ilçe başkanlığına gönderilir.
Üyeliğinin Sona Erme Halleri
Madde 9- Doğuş Partisi üyeliği, aşağıdaki hallerin herhangi birinin belge ile tespiti halinde sona erer:
1- Üyelik kaydı için parti tüzüğü ve ilgili mevzuat hükümlerine göre aranan şartlara haiz olmadıklarının tespiti veya bu şartlarının yitirilmesi,
2- İstifa beyanını içeren; ilçe başkanlığına verilenen yazılı beyan, no terden üye kaydının bulunduğu ilçe başkanlığına gönderilen ihbarna me veya e-devlet üzerinden gönderilen belge ile,
3- Ölüm,
4- Başka bir partide görev almak,
5- Üyelik kayıt formunda gerçeğe aykırı bilgi verilmesi ve gerçeğe aykırı bilginin sonradan tespit edilmesi,
6- Disiplin Kurulu kararı ile partiden ihraç.
Üyeliğin sona erme halinin varlığında, ilçe başkanlığı bu durumu tespit kararı alarak ilgilinin üye kütüğündeki kaydına işler. İlçe başkanı, kesinleşmiş disiplin kurulu kararı, ölüm ve istifa halleri hariç, başka sebeplerle kaydı silinenlerin üye kayıt ve kabul defterinde bulunan en son adresine yazılı bildirim yapar.
Üyelik kaydı silinen kişi, bu kararın kendisine tebliğinden itibaren, 15 gün içerisinde, il yönetim kuruluna itirazda bulunabilir. İtiraz üzerine il yönetim kurulunun vereceği karar kesindir.
Diğer belirtilen hallerde üye kaydı, ilçe yönetim kurulu kararıyla silinir. Üyelik ile ilgili gerekli işlemlere uygun olmayan üye kayıtları geçersizdir.
Üye Kayıt ve Kabul Yönetmeliği
Madde 10- Üyeliğin kaydı, silinmesi, kütüğünün tutulması ve üyelikle ilgili diğer işlemlere ilişkin usul ve yöntemler, üye kayıt ve kabul yönetmeliğinde düzenlenir.
Genel Merkez Üye Kayıt Arşivi
Madde 11- Tüm üye kayıt işlemleri Genel Merkez’de oluşturulacak dijital teşkilat ve faaliyet sistemine aktarılır.
İlçe teşkilatlarınca yapılan üyelik kayıt işlemlerinin dijital arşiv sistemine aktarılmasıyla ilgili esas ve usuller yönergelerle belirlenir.
Parti içi ortaya çıkacak üyelik ile ilgili uyuşmazlıklarda Genel Merkez dijital arşiv sistemindeki kayıtlar esas alınır.
ÜÇÜNCÜ KISIM
BİRİNCİ BÖLÜM
TEŞKİLATLAR
Parti Teşkilatı
Madde 9- Parti teşkilatı aşağıdaki kademelerden oluşur.
I- Esas Kuruluşlar (Temel Teşkilatlar)
II- Yan Kuruluşlar
III- Yurt İçi ve Yurt Dışı Temsilcilikleri
IV- Hizmet Yerleri
I- ESAS KURULUŞLAR (TEMEL TEŞKİLATLAR)
1.1- Merkez Teşkilati
1.1.1. Büyük Kongre
1.1.2. Genel Başkan
1.1.3. Genel İdare Kurulu
1.1.4. Başkanlık Divanı
1.1.5. Yüksek Disiplin Kurulu
1.1 İl Teşkilatı
1.2.1. İl Kongresi
1.2.2. İl Başkanı
1.2.3. İl Yönetim Kurulu
1.2.4. İl Disiplin Kurulu
1.3. İlçe Teşkilatı
1.3.1. İlçe Kongresi
1.3.2. İlçe Başkanı
1.3.3. İlçe Yönetim Kurulu
1.4. Belde Teşkilatı
1.4.1. Belde Başkanı
1.4.2. Belde Yönetim Kurulu
GRUPLAR
- TBMM Grubu
- İl Genel Meclisi Grubu
- Belediye Meclisi Grubu
Bütün teşkilatlar Genel Merkezin karar ve talimatlarına uymak zorunda olduğu gibi her kademedeki teşkilatta bir üst kademedeki teşkilatın karar ve talimatlarına uymak zorundadır.
II- YAN KURULUŞLAR
2,1. Yüksek İstişare Kurulu
2.2. Gençlik Kolları
2.3. Engelliler Koordinasyon Birimi
2.4. Politika Kurulları
2.5. Danışma Kurulu
2.6. Parti Müfettişleri
2.7. Uygun görülen yerlerde Genel İdare Kurulu kararı ile hangi teşkilat kademesine bağlı olarak çalışacağı belirlenen diğer yan kuruluşlar.
III- YURT İÇİ VE YURT DIŞI TEMSİLCİLİKLERİ
3.1. Yurt İçi Temsilcilikleri
3.1.1. Köy ve Mahalle Temsilcilikleri
3.1.2. Sandık Bölgesi Temsilcilikleri
Mahalle ve Köy, Sandık Bölgesi; parti çalışmalarının temel zeminidir. Partiyi ve parti faaliyetlerini tanıtmak, aksaklıkları ve talepleri tespit edip rapor etmek, verilecek parti görevlerini yapmak üzere, ilçe ve belde yönetim kurullarınca parti üyeleri arasından köy, mahalle ve sandık bölgesi temsilcilikleri veya üç kişiden az olmayan temsilci kurullar oluşturulabilir.
3.2. Yurt Dışı Temsilcilikleri
3.2.1. Vatandaşlarımızın yoğun olduğu ülkelerdeki temsilcilikler
3.2.2. Milli menfaatlerimiz açısından o ülkede Türkiye’nin doğru tanıtımının yapılması gereken yerlerde kurulan temsilcilikler
IV- HİZMET YERLERİ
Parti teşkilatları, o teşkilata bağlı olarak parti binası dışında lokal, irtibat bürosu, mahalle ve köy temsilciliği hizmet yerleri ve benzeri yerler açabilirler. Milletvekili, belediye başkanlığı ile belediye ve il genel meclisi üyesi adayları da kendi adlarına tanıtım bürosu açabilirler.Teşkilatlar, partiye ait hizmet yerleri dışındaki yerlerde de her türlü parti faaliyeti yapabilirler.
İKİNCİ BÖLÜM
KONGRELER
BÜYÜK KONGRE
Madde 10. Büyük Kongre Partinin en yüksek karar organıdır, seçilmiş ve tabii üyelerden oluşur.
Tabii Üyeler (Delegeler)
- Parti Genel Başkanı
- Parti Genel İdare Kurulu Üyeleri
- Yüksek Disiplin Kurulu Üyeleri
- 4. Partili Bakanlar ve Milletvekilleri
- Partinin Kurucu Üyelerinden oluşur.
Seçilmiş Üyeler (Delegeler)
Seçilmiş üyeler TBMM üye tam sayısının iki katı kadardır. Her ilde o ilin milletvekili sayısının iki katı kadar üye il kongresinde seçilir.
Tabii üyeler delege seçimlerine girmezler.
İlk Büyük Kongre kuruluştan sonraki üç yıl içinde yapılır.
Bu kongreyi toplama görevi Parti Kurucular Kurulunundur. Parti üyeliği sona eren kurucuların Büyük kongrenin tabii üyelikleri de düşer.
Büyük Kongrenin yapılmasına kadar Kurucular Kurulu, Büyük Kongrenin yetkilerine sahiptir.
BÜYÜK KONGRENİN YETKİLERİ
Madde 11. Büyük Kongrenin görev ve yetkileri şunlardır:
- a) Parti Genel Başkanını, Genel İdare Kurulunun asıl ve yedek üyelerini, Yüksek Disiplin Kurulunun asıl ve yedek üyelerini gizli oyla seçmek,
- b) Partinin Tüzük ve Programında değişiklik yapmak,
- c) Partinin gelir-gider hesabını, Genel İdare Kurulunun faaliyetlerini kabul veya reddetmek,
- d) Kanunlar, parti tüzük ve programı çerçevesinde toplumu ve devleti ilgilendiren konularda, kamu faaliyetleri hakkında genel nitelikte temenni mahiyetinde veya bağlayıcı kararlar almak,
- e) Partinin genel politikası hakkında genel nitelikte olmak şartıyla temenni mahiyetinde veya bağlayıcı kararlar almak,
- f) Kanunların veya parti tüzüğünün gösterdiği yönde diğer konularda kararlar almak,
- g) Partinin kapatılmasına veya bir başka partiyle birleşmesine ve böylece hukuki varlığı sona erecek partinin mallarının tasfiye veya intikal şekline dair karar vermek.
MADDE 12. BÜYÜK KONGRENİN TOPLANTISI VE GÜNDEMİ
- a) Olağan Toplantılar
Büyük Kongrenin olağan toplantıları, Genel İdare Kurulu tarafından tespit edilen gündem, yer ve tarihte yapılır. Bu süre iki yıldan az, üç yıldan fazla olamaz.
Büyük Kongrenin gündemini Genel İdare Kurulu tespit eder. Büyük Kongre alışılmış usullerle delegelere duyurulur.İlan edilen tarihte çoğunluk sağlanamadığı takdirde ikinci toplantı kongre çağrı kararında belirtilen günde tercihen aynı yerde, toplantı salonu müsait değilse Genel İdare Kurulu’nca tespit edilecek uygun bir yerde yapılır. Bu husus delegelere aynı usulle duyurulur.
- b) Olağanüstü Toplantılar
Olağanüstü Büyük Kongre, Genel Başkan veya Genel İdare Kurulunun veya Büyük Kongre delegelerinin en az beşte birinin imzaları noterlikçe onaylı yazılı istemleri üzerine yapılır.
Olağanüstü Kongreler belli bir gündemle toplanır, gündemi toplantı talebinde bulunanlar tespit eder. Olağanüstü Kongrelerde gündem harici bir şey görüşülemez.
Olağanüstü Kongrenin yapılması Büyük Kongre delegeleri tarafından istenmişse bu kongrede seçim maddesinin gündemde yer alması için, talebin delege tamsayısının salt çoğunluğunun “imzaları noterlikçe onaylı” müracaatı gerekir. Kongrenin yapılacağı yer ve tarihi Genel İdare Kurulu İl Teşkilatlarıyla istişare ederek tespit eder.
BÜYÜK KONGRENİN AÇILIŞI
Madde 13. Büyük Kongre toplantı yeter sayısı üye tamsayısının salt çoğunluğudur.Bu sayı sağlandığı takdirde Büyük Kongre Genel Başkan veya Genel Başkanın, görevlendireceği bir Genel İdare Kurulu Üyesi tarafından açılır.
Büyük Kongre, gündeme geçmeden önce bir Başkan yeteri kadar Başkan Yardımcısı veKâtip Üyeyi işaret oyuyla seçer.
Kongre Divanı; gündemi uygulamak, toplantıyı düzen içinde yürütmek, düzeni bozanlara karşı müeyyide uygulamak, gerektiğinde düzeni bozanları toplantıdan çıkarmak, toplantı tutanağını düzenlemek ve imza etmekle görevlidir. Kongre Divanı kararlarını salt çoğunlukla verir. Oyların eşitliği halinde Başkanın görüşü yönünde uygulama yapılır.
BÜYÜK KONGRE ÇALIŞMALARI
Madde 14. Büyük Kongre çalışmalarını gündemindeki sırayla yürütür. Gündem maddelerinin sırası delegelerin çoğunluğunun kararıyla değiştirilebilir.
Kanunlara, Parti Program ve Tüzüğüne aykırı olmayan konuların Büyük Kongre gündemine ilave edilmesine delegelerin onda birinin teklifi ve hazır bulunanların salt çoğunluğu ile karar verilir.
Parti Tüzük ve Programında değişiklik yapılmasına ilişkin olan veya parti politikasını ilgilendiren konularda karar alınmasına dair teklifleri karara bağlamak için, bunların Genel Başkan, Genel İdare Kurulu veya Büyük Kongre Üyelerinin en az yirmide biri tarafından teklif edilmesi gerekir.
Kanunlar, Parti Tüzük ve Parti Programı çerçevesinde toplumu ve Devleti ilgilendiren konularla kamu faaliyetleri konularında karar alınmasına dair teklifleri karara bağlamak için bu tekliflerin, Büyük Kongrede hazır bulunan üyelerin üçte biri tarafından yapılmış olması şarttır.
Bu teklifler, Büyük Kongrece seçilecek bir komisyonda görüşüldükten sonra, komisyon raporuyla birlikte incelenir ve karara bağlanır.
Büyük Kongre gündemi kesinleştikten sonra Genel İdare Kurulu Faaliyet Raporu ve Hesap Raporu okunur. Bu raporlar ayrı ayrı müzakere edilebileceği gibi birlikte de müzakere edilebilirler.
Büyük Kongre gerek gördüğü konularda inceleme yaptırmak için komisyonlar kurar. Bu komisyonların kurulmasına işaret oyuyla karar verilir.
Hesapları incelemek için kurulan Hesapları Tetkik Komisyonu’nun Raporu öncelikle okunup görüşülür.
Büyük Kongrede söz isteyenlere sırasıyla söz verilir. Genel Başkan ve Genel İdare Kurulu Üyelerinin birinci öncelikle söz alma hakkı vardır. Komisyon Başkan ve sözcülerine de söz vermede öncelik tanınır.
Görüşmeler sırasında toplantı düzenini sağlamak için Kongre Başkanı bu düzeni bozanlara sözlü uyarıda bulunur. İkinci uyarıdan sonra da aynı davranışı devam ettirenleri salondan dışarı çıkarır.
Genel İdare Kurulu Üyeleri kendi üyesi oldukları kurulun faaliyetleri aleyhinde konuşma yapamazlar. Aksi davranışta bulunanlar hakkında disiplin kovuşturması yapılır.
Genel İdare Kurulu konuşmacıların soru ve tenkitlerine cevap vermede birinci önceliğe sahiptir. Başkan konuşma sırasında konu dışına çıkanları uyarır.
Bu uyarıya rağmen konuya dönmemekte direnenlerin konuşması kesilir.
Kongre Başkanı Kongrenin Kanunlar içerisinde yürütülmesi için özen gösterir. Değerlendirilmesi Kongre Başkanlık Divanı tarafından yapılarak, mecbur kalınırsa suç niteliğinde söz ve fiillere devam edenleri Kongre Başkanı Kongre salonundan çıkarabilmek için kongreye ara verebilir, dinleyicilerin belli bölümünü veya tamamını boşaltabilir.
Müzakereler tamamlandıktan sonra Genel İdare Kurulu faaliyet raporu ve hesapları tetkik komisyonu raporu oylanır. Kabul halinde Genel İdare Kurulu ibra edilmiş olur. Büyük Kongrede yapılacak seçimler Tüzüğün 19. maddesine göre yapılır.
İL VE İLÇE KONGRELERİ
Madde 15. İl ve İlçe Olağan Kongreleri bir üst kademe parti teşkilatının uygun görmesi ile belirlenecek yer ve tarihte yapılır. Bu süre 2 yıldan az, 3 yıldan fazla olamaz.Gerekli hallerde bir üst kademe yönetim kurulları bu tarihleri doğrudan doğruya tespit edebilirler ve değiştirebilirler.
( Genel Başkan il ve ilçe başkanlarını gerek gördüğünde görevden azledebilir edebilir ve gerekli gördüğü yerlere atama yapabilir.)
İl ve İlçe Kongrelerinin tarih, saat, yer ve gündemi alışılmış usullerle delegelere duyurulur. Bu duyurunun gazeteyle yapılma mecburiyeti yoktur.
İl ve İlçe Olağanüstü Kongreleri Üst Yönetim Kurulunun kararıyla veya delegelerden beşte birinin isteği ve İl ve İlçe Başkanının çağrısıyla toplanır. Olağanüstü toplantı delegelerin beşte birinin isteği üzerine yapılacaksa, İl ve İlçe Başkanı alt kademe teşkilatlarının da görüşünü alarak, kongre yapılacak yeri, tarihi tespit eder.
İl ve İlçe Olağanüstü Kongreleri Tüzüğün 12. maddesinde belirtilen usule göre yapılır.
İl ve İlçe Olağanüstü Kongrelerinin gündemi kongrenin toplanması talebinde bulunanlarca düzenlenir. Kongrede gündem dışı başka hiçbir konu görüşülemez.
İl ve İlçe Olağan Kongrelerinin toplantı nisabı delege tam sayısının onda biridir.
Kararlar hazır bulunanların çoğunluğu ile verilir.
İl ve İlçe Kongrelerinde en çok oyu alan aday ve liste seçilmiş sayılır.
Bütün parti teşkilat kademelerinin kongreleri bu tüzükte belirtilen usullere göre yapılır.
İL KONGRELERİ
Madde 16. İl Kongreleri, İlçe Kongrelerinde, tüzüğe göre seçilen delegelerle, tabii delegelerden meydana gelir.
Seçilmiş delege sayısı 400’ü geçemez. Her ilçeden gelecek delege sayısı ilçe nüfusunun il nüfusuna bölünmesi neticesi çıkan rakamla 400'ün çarpılması ile elde edilir.
Toplam sayı 400’ü geçmemek üzere küsurlar tamamlanır.
İL KONGRESİ TABİİ DELEGELERİ
Madde 17. Bir ilin Milletvekilleri, Yönetim Kurulu ve Disiplin Kurulu Başkan Ve Üyeleri ile Büyükşehir Belediye Başkanları o İl Kongresinin tabii üyeleridir.
Geçici Yönetim Kurulu Başkan ve Üyelerinin de kongreye katılma hakkı vardır. Ancak bunlar delege değillerse oy kullanamazlar.
İl Yönetim Kurulları başkan dâhil en az 7 asıl ve 7 yedek üyeden,en fazla 14 Asil ve 14 yedek üyeden
Büyükşehirlerde başkan dâhil 15 asıl ve 15 yedek üyeden oluşur.
Seçmeni iki milyonun üzerinde olan büyükşehirlerde İl Yönetim Kurulları, başkan dâhil en az 15 asıl ve 15 yedek en fazla 20 asıl 20 yedek üyeden oluşur.
Genel İdare Kurulu kararıyla gerektiğinde illerin Yönetim Kurulu üye sayıları yeniden belirlenebilir. İllerde yönetim kurulları görev dağılımları Genel Merkez Teşkilat başkanlığının hazırlayacağı görev şemalarına uygun olarak yapılır.
İLÇE KONGRESİ
Madde 18. İlçe Kongresi ilçe çevresindeki köy ve mahallelerden son genel seçimde alınan oy sayısına göre, siyasi partiler sicilinde kayıtlı üyelerin seçtikleri delegeler ile tabii delegelerden meydana gelir.
İlçe Kongresinin seçilmiş delege sayısı, 400’ü geçemez.
Geçici İlçe Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri kongreye katılma hakkına sahiptir. Ancak delege sıfatı olmayanların kongrede oy kullanma hakkı yoktur.
İlçe Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri, İlçe ve Belde Belediye Başkanları İlçe Kongresinin tabii üyeleridir. İl Belediye Başkanları Merkez İlçe Kongresinin tabii üyesidir.
Köy veya mahallelerin İlçe Kongresi için seçecekleri delege sayısı, o köy veya mahallede, partinin son genel seçimde aldığı oy sayısı, partinin ilçe genelinde aldığı oy sayısına bölünerek elde edilen sayının 400 rakamı ile çarpılması sonucu bulunur.
Toplam sayı 400’ü aşmamak üzere küsurlar tamamlanır.
İlçe Yönetim Kurullarınüfusu on bine kadar olan ilçelerde başkan dâhil 5 asıl ve 5 yedek üyeden, nüfüsü 100.000 e kadar ilçelerde en az 7 asıl 7 yedek en fazla 14 asil 14 yedek üyeden oluşur. Nüfusu 100 000 in üzerinde olan başkan dâhil en az 11 asıl ve 11 yedek en fazla 14 asıl ,14 yedek üyeden, oluşur.
Seçmeni 100.000'in üzerinde olan ilçelerde, İl Teşkilatının talebi ve Genel Merkezin onayıyla 20 asıl 20 yedek üyeden oluşabilir.
İlçe Yönetim Kurulu, köy ve mahallelerde delege seçimlerini yürütmek üzere kendi içinden bir veya birkaç üyeyi görevlendirebileceği gibi, sadece bu işlemler için o köy ve mahalledeki üyelerden birisini temsilci olarak görevlendirebilir.Seçimle ilgili tutanak, seçimi müteakip İlçe Başkanlığına gönderilir.
KONGRELERİN YAPILIŞI VE SEÇİMLER
Madde 19. Partinin Genel Merkez, il ve ilçe organları ile üst kurulların delege seçimleri yargı gözetiminde gizli oy ve açık tasnif esasına göre yapılır.
Seçimlerden 15 gün once, kongreye katılacak parti üyelerini belirleyen listeler, iki nüsha olarak, Büyük Kongre ile İl Ve İlçe Kongreleri için görevli İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına, toplantının yeri, gün ve saatini bildiren bir yazı ekinde onaylanmak üzere gönderilir.
Onaylanan liste ile toplantıya ait diğer hususlar kongrenin toplantı tarihinden 7 gün once partinin kongre yapacak teşkilatının bulunduğu binada asılarak ilan edilir. İlan süresi 3 gündür. 3 günlük ilan süresi içinde listeye yapılan itirazlar hâkim tarafından incelenir ve en geç iki gün içinde kesin karara bağlanır. Böylece kesinleşen listeler ile toplantıya ait diğer hususlar hâkim tarafından onaylanarak partinin ilgili teşkilatına gönderilir.
Kongrelerde seçilecek organlarda adaylık başvurusu için Kongre Başkanlığınca bir sure tespit edilerek delegelere duyurulur, bu süre sonunda başvuruda bulunan adaylar ilan edilir.
Seçimlerde birden fazla organa aday olunamaz. Genel Başkanlığa aday olabilmek için parti üyesi olmak ve Büyük Kongre delege tam sayısının en az yüzde yirmisi tarafından aday gösterilmek şarttır.
Delegelerin teklifi Noter Belgesi ile belgelenebileceği gibi, Divan Başkanlığı veya Divan Başkanlığının görevlendireceği üyenin gözetiminde imzalanarak yapılabilir.
Büyük Kongrede seçilecek Genel Başkan Genel İdare Kurulu asıl ve yedek üyeleri, Yüksek Disiplin Kurulu asıl ve yedek üyeleri, tek liste halinde tanzim edilebileceği gibi ayrı ayrı listeler halinde de düzenlenebilir.
İl ve İlçe Kongrelerinde seçilecek organlar için de aynı usul uygulanır.
Seçimlere birden fazla liste katılması halinde her liste değişik renklerde ve şekillerde bastırılıp hazırlanabilir. Bu listeler Kongre Başkanlık Divanınca yeteri kadar çoğaltılıp ilgili seçim kurulu başkanına mühürlettirilir.
Kongre Başkanlık Divanınca yeteri kadar çoğaltılıp ilgili seçim kurulu başkanınca mühürlenen listenin zarfa konularak oy sandığına atılmasıyla oy kullanma işlemi gerçekleşir.
Kongreye katılacak parti üyelerini belirleyen ve kesinleşmiş delege listesinde ismi bulunanlar nüfus cüzdanı ve diğer resmi kimlik belgelerinden birisi ile isimlerinin karşısına imza atarak oy kullanırlar.
Kongrede seçimlerde, Sandık Kurulu Başkanınca, toplantıda bulunan delegelerden oy kullanmayan kimse kalmadığı tespit edilince, sandık açılarak oy tasnifi yapılır.
Seçime, tutanakların tanziminden itibaren iki gün içinde itiraz edilebilir. Bu itiraz aynı gün hâkim tarafından karara bağlanır.
Hâkimin seçimleri yenileme kararı alması halinde, kongre yalnız seçimi yapmak üzere toplanır. Nisap temin edilemezse kongre çağrı kararında belirtilen günde yapılacak kongrede nisap aranmaksızın seçim yapılır.Diğer hususlar kongre yönetmeliği ile düzenlenir.
PARTİ ORGANLARINA SEÇİLENLERİN İLGİLİ MAKAMLARA BİLDİRİLMESİ
Madde 20. Parti kongreleri hariç olmak üzere diğer bütün parti teşkilatlarına seçilenlerin adları, soyadları, doğum yer ve tarihleri, meslek veya sanatları, ikametgâhları ve nüfus cüzdanı örnekleri, o mahallin en büyük mülki idare amirliğine seçimden veya atamadan itibaren 15 gün içinde yazı ile bildirilir.
Genel Başkan, Genel İdare Kurulu ile Yüksek Disiplin Kurulu Üyeleri ise aynı süre içinde doğrudan İçişleri Bakanlığı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına bildirilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
GENEL MERKEZ
Genel Başkan
Madde 21. Genel başkanın seçilme dönem sınırı yoktur.
Partinin il başkanı ile il yönetim kurulunu işten el çektirme hususunda yetkili organ merkez karar ve yönetim kurulu ; ilçe başkanı ile ilçe yönetim kurulunu işten el çektirme hususunda yetkili organ merkez karar ve yönetim kurulu veya il yönetim kurulu yetkilidir. Ayrıca merkez karar ve yönetim kurulu gerekli gördüğü hallerde il ve ilçe teşkilatlarını da görevden almaya yetkilidir.
Partinin Genel Başkanı Büyük Kongrede gizli oyla ve üye tam sayısının salt çoğunluğuyla 3 yıl yıl için seçilir. İlk iki oylamada sonuç alınamazsa, üçüncü oylamada en çok oyu alan Genel Başkan seçilmiş olur.
Partiyi temsil yetkisi Genel Başkana aittir. Kanunlardaki özel hükümler saklı kalmak şartıyla parti adına dava açma ve davada husumet yetkisi Genel Başkana veya kendi adına görevlendireceği Genel İdare Kurulu Üye veya Üyelerine aittir.
Parti Genel Başkanı, Genel İdare Kurulu ile (Disiplin Kurulları dışında kalan) bütün parti teşkilat ve organlarının tabii başkanıdır. Her kademedeki parti teşkilatını bir arada veya ayrı ayrı toplantıya çağırabilir.
Genel Başkan siyasette, ilimde, devlet yönetiminde ve iş hayatında bilgi, tecrübe ve uzmanlık sahibi olan kişileri Genel Başkan Danışmanı olarak görevlendirebilir.
Genel Başkan, yokluğunda Başkanlık Divanı üyelerinden birini Genel Başkanvekili olarak tayin eder.
Genel Başkanlığın herhangi bir sebeple boşalması halinde Genel İdare Kurulu kendi üyeleri arasından bir Genel Başkanvekili seçer ve en geç 45 gün içinde Büyük Kongre Genel Başkan seçmek üzere toplantıya çağırılır.
BAŞKANLIK DİVANI
Madde 22.Genel Başkan ile birlikte görev yapacak başkanlık divanı üyeleri Genel İdare Kurulu üyeleri arasından Genel Başkan tarafından belirlenir ve Genel İdare Kurulunun onayına sunulur.
Başkanlık Divanı;
Genel Başkan,
Genel Başkan Yardımcıları,
Genel Sekreter,
TBMM Grup Başkanvekilleri ile Denetçiler Başkanlık Divanı toplantılarına gözlemci olarak davet edilebilirler.
Başkanlık Divanı Aşağıdaki Birimlerden Oluşur:
- Genel Başkan Yardımcısı: Teşkilat Başkanı
- Genel Başkan Yardımcısı: Siyasi İşler Başkanı
- Genel Başkan Yardımcısı: Planlama ve Koordinasyon Başkanı
- Genel Başkan Yardımcısı: Seçim İşleri Başkanı
- Genel Başkan Yardımcısı: Tanıtım ve Medya Başkanı
- Genel Başkan Yardımcısı: Sivil Toplum Kuruluşları ve Halkla İlişkiler Başkanı
- Genel Başkan Yardımcısı: Eğitim Başkanı
- Genel Başkan Yardımcısı: Dış İlişkiler Başkanı
- Genel Başkan Yardımcısı: Mahalli İdareler Başkanı
- Genel Başkan Yardımcısı: Genel Muhasebe ve Mali İşler Başkanı
- Genel Başkan Yardımcısı: Sosyal İşler Başkanı
- Genel Başkan Yardımcısı: Ekonomik İşler Başkanı
- Genel Başkan Yardımcısı: Hukuki İşler Başkanı
- Genel Sekreter
Başkanlık Divanı kendi üyelerinin çalışma esaslarını İç Yönetmelik ile ayrıca belirleyebilir. İhtiyaca göre, Genel İdare Kurulunca yeni Genel Başkan Yardımcılıkları ihdas edilerek atama yapılabilir.
Genel Başkan Yardımcıları, Genel Başkanın onayı ile kendilerine yeteri kadar yardımcı atayabilirler.
Genel Başkanın, Genel Başkan Yardımcılarının ve Genel Sekreterin görevi, Genel İdare Kurulunda alınan kararları tatbik etmektir.
Genel Başkan ve Başkanlık Divanı kanunlar ve Parti Tüzüğünde yazılı görevleri yapmak ve Büyük Kongrede ve Genel İdare Kurulunda alınan kararları uygulamakla yetkili ve sorumludurlar.
Genel Sekreter, Genel Başkan adına Partiyi özel ve resmi kurum ve kuruluşlarda, bütün yargı kurumlarında gerçek ve tüzel kişilere karşı temsil eder. Genel Sekreter, Başkanlık Divanı ve Genel İdare Kurulu gündemini Genel Başkanın talimatına uygun olarak hazırlar. Başkanlık Divanı ve Genel İdare Kurulu kararlarını ilgili yerlere bildirir. Bu husustaki yazışmaları yapar. Genel Sekreter, bu hizmetlerin yürütülmesi için Genel Başkanın onayı ile yeteri kadar Genel Sekreter yardımcısı atayabilir.
Genel Sekreter Genel İdare Kurulunun kendisine verdiği yetki çerçevesinde Genel Merkezde çalışan personelin ve demirbaşların idaresini yürütür. Büro idaresine nezaret eder. Partinin arşivinin tutulmasını sağlar.
Genel Muhasebe, Mali işlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Genel Merkez’in muhasebe, mali işlerini yürütür, defterlerini tutar, sarf evrakını Genel Başkan veya bu konuda görevli Genel Başkan Yardımcısı ile birlikte imzalar.
Denetçiler, Genel İdare Kurulu kendi üyeleri arasından en az iki denetçi atar. Denetçiler, Merkez muhasebesini denetlerler. Denetçiler talep ettiğinde, Genel Muhasip ve Mali İşlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, defter ve muhasebe evrakını Denetçilerin tetkikine sunar.
Denetçiler merkez muhasebesini denetlemek, üç ayda bir partinin mali durumu hakkında Genel İdare Kuruluna rapor vermek, mali konularda gereken tekliflerde bulunmakla görevli ve yükümlüdürler.
Genel Başkan, parti işlemlerinin mevzuata uygunluğunu temin etmek, parti faaliyetlerini kontrol etmek, teşkilatı denetlemek ve verilecek özel konularda araştırma ve inceleme yapmak üzere Teşkilat Başkanına bağlı olarak yeteri kadar müfettiş görevlendirebilir.
GENEL İDARE KURULU
Madde 23. Genel İdare Kurulu Büyük Kongrede seçilen 20 asil üyeden oluşur, ayrıca 10 yedek üye seçilir.
Genel İdare Kurulu seçimini takip eden 15 gün içinde Genel Başkanın başkanlığında toplanarak Başkanlık Divanı üyelerini seçer ve aralarında görev bölümü yapar.
Genel İdare Kurulu üye tam sayısının salt çoğunluğuyla toplanır ve kanuni istisnalar dışında mevcudun salt çoğunluğuyla karar verir. Kararlar Siyasi Partiler Kanunu’nda aksi belirtilmediği takdirde işaret oyuyla alınır. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın teklifi kabul edilmiş olur.
Kurul bir konunun gizli oyla kararlaştırılmasına karar verebilir.
Genel Başkan tecrübelerinden ve kanaatlerinden yararlanmak üzere Genel İdare Kurulu toplantılarına il başkanları, teşkilat yöneticileri ve uzmanları davet edebilir.
Meşru bir mazereti olmaksızın bir yıl içerisinde üç defa Genel İdare Kurulu toplantısına katılmayan üyenin Genel İdare Kurulu üyeliği düşer. Genel İdare Kurulu’nda, çeşitli sebeplerden dolayı boşalma olursa yedek üyeler sırasıyla Genel İdare Kuruluna çağırılırlar.
Genel İdare Kurulu, Parti Tüzük ve Programını uygulamakla yükümlüdür. Teşkilatların çalışma verimlerini artırmak için Parti içi eğitim çalışmalarına önem verir. Partinin bütün teşkilat kademeleri ve organları, kademe sırasına göre Genel İdare Kurulu’na bağlıdır.
Genel İdare Kurulu lüzum gördüğü takdirde teşkilatın bütün kademe ve organlarının görev ve yetkilerini kullanır veya bu yetkileri kullanmaları için uygun gördüğü şahısları görevlendirir.
- İl, ilçe teşkilatlarını kurar, belde teşkilatlarının kurulmasını sağlar,
- Parti teşkilatını yönetir, yönlendirir,
- Teşkilatın ihtiyaçlarını teklif ve temennilerini değerlendirir. Bunun için her ay il başkanları ve il müfettişlerini toplar. Bütün vatan sathında meydana gelen olayları değerlendirir. Gelişmeleri yakından takip eder.
- Zorunlu sebepler dolayısıyla Büyük Kongre’nin toplanamadığı hallerde partinin tüzel kişiliğine ve hukuki varlığına son verilmesi, tüzük ve programın değiştirilmesi dışındaki bütün kararları alır. Daha sonrasında da toplayabileceği en yakın tarihte Büyük Kongreyi toplayarak bu kararları Büyük Kongreye sunar.
- Genel İdare Kurulu, Parti teşkilatının kanunlara, Parti Tüzük ve Programına göre çalışıp çalışmadıklarını denetlemek için müfettişler görevlendirir. Bu müfettişleri kendi yetkisiyle donatabilir.
- Seçimlerle ilgili konularda gerekli kararları alır. Gerek gördüğü takdirde il ve ilçe yönetim kurulları ile birlikte veya ayrı olarak delege seçimlerini yenileyebilir. Milletvekilliği, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve il genel meclisi üyeliği için aday adayları hakkında tüzüğün verdiği yetkileri kullanır.
- Hükümet kurma, bir hükümete katılma veya hükümetten çekilme, kararlarını alır.
- Seçim kanunları çerçevesinde farklı siyasi partilerle seçim işbirliği ve seçim ittifakı yapma ve sona erdirme kararlarını alır.
- Cumhurbaşkanı adayı gösterme kararı alır.
- Partinin program ve tüzüğünün uygulanması, danışma ve araştırma gruplarının kurulması, bu çalışmaların düzen ve denetiminin sağlanması için kararlar alır. Yönetmelikler çıkarır
- Partinin ilkelerini tanıtmak için gerekli gördüğü teşkilatları kurar. Bu maksatla kurulmuş tanıtım şirketlerinden yararlanır. Parti çalışmalarını, yapılan hizmetleri teşkilatlara ulaştırır. Teşkilatları aydınlatır, canlı tutar.
- Siyasi şartların değişimini yakından takip ederek yeni oluşan şartlara göre süratle tedbir alır ve uygulamaya geçer.
- Büyük Kongreye sunulacak çalışma raporu, gelir-gider cetvelleri ile bilanço ve kesin hesap raporlarını hazırlar. Gündemdeki diğer konuları Büyük Kongreye sunar.
- Büyük Kongre kararlarını uygular.
- Genel İdare Kurulu, gerektiğinde il ve ilçelerin yönetim kurulu sayılarını yeniden belirler.
- Partinin hizmet giderlerini karşılamak için gerekli kanuni teşebbüslerde bulunur. Gelir makbuzları bastırıp illere gönderir.
- Alt kademedeki teşkilat organlarını kanuni çerçeve içinde kendi yetkilerinin bir kısmı ile donatabilir.
- Diğer partilerden gelen partiye katılma taleplerini karara bağlar.
- Disiplin cezalarını affetmeye yetkilidir.
- Genel İdare Kurulu, kanunların ve Parti Tüzüğünün verdiği bütün yetkileri kullanır.
GENEL MERKEZ GENÇLİK KOLLARI
Madde 24. Genel Merkez Gençlik Kolları, Genel İdare Kurulunun belirleyeceği 30 kişiden oluşur. Bu miktar artırılıp azaltılabilir.
Gençlik Kolları, oluşumunu takip eden 7 gün içerisinde Genel Başkanın veya Teşkilat Başkanının başkanlığında toplanarak Genel Merkez Gençlik Kolları Başkanı ve Başkanlık Divanı Üyelerini tespit eder ve görev taksimatı yapar.
Genel Merkez Gençlik Kolları Teşkilat Başkanına ve Genel İdare Kuruluna bağlı olarak çalışır.
Genel Merkez Gençlik Kollarının çalışma esaslarını Genel İdare Kurulu belirler. Genel Merkez Gençlik Kolları gerekirse yeniden oluşturulabilir.
DİSİPLİN HÜKÜMLERİ
YÜKSEK DİSİPLİN KURULU
Madde 25. Kanunlara, Doğuş Partisi Tüzüğü ve yönetmeliklerine, Doğuş Partisi’nin yetkili organlarının karar ve bildirilerine aykırı davranışta bulunanlar hakkında, disiplin soruşturması yapmak ve karar vermek üzere illerde il disiplin kurulları, Genel Merkezde ise 7 Asıl 7 Yedek üyeden oluşan, Yüksek Disiplin Kurulu oluşturulur.
Parti disiplin suçlarının yargı organlarının görev alanına girmesi, disiplin kurullarının görev yapmasına engel olmaz. Disiplin kurulları tarafından verilebilecek cezalar; uyarma, kınama, Partiden veya gruptan geçici veya kesin olarak çıkarma cezalarıdır.
Üyenin daha önce disiplin cezası almamış olması veya pişmanlık duyması halinde bir alt disiplin cezası verilebilir. Disipline konu olayın meydana gelmesinden itibaren iki yıl, öğrenildiği tarihten itibaren altı ay içinde sevk kararı alınmamış disiplin suçlarıyla ilgili soruşturma yapılamaz. Disiplin kararlarının sonuç doğurması için kesinleşmiş olması gereklidir.
Parti yetkilileri ve kurulları, kesinleşmiş disiplin kurulu kararlarının uygulanmasını geciktiremezler. Disiplin kurulları tarafından Parti üyeleri hakkında verilen kararlar gerekçeleriyle birlikte en geç on beş gün içinde yazılır ve ilgiliye derhal tebliğ edilir.
Hakkında geçici çıkarma cezası verilen parti üyesi, parti kurullarına katılamaz ve hiçbir teklifte bulunamaz. Ancak bu hüküm o üyenin Doğuş Partisi Tüzüğü ve Programına, partinin diğer mevzuatına ve kurullarının bağlayıcı kararlarına uyması zorunluluğunu ortadan kaldırmaz.
Geçici çıkarma cezası verilen Doğuş Partisi üyelerine, ceza süresince parti içinde hiçbir görev verilemez. Disiplin kurullarının üyeleri kongre veya Büyük Kongre tarafından gizli oyla seçilir. TBMM Parti Grup Disiplin Kurulu üyelerinin seçimi, en az iki yıl için olmak üzere üye tam sayısının salt çoğunluğu ile yapılır.
Her disiplin kurulunun görev süresi, yeni disiplin kurulunun seçilmesiyle son bulur. Disiplin kurulları, üye tam sayısının en az üçte iki çoğunluğu ile toplanır ve hazır bulunanların salt çoğunluğuyla karar verir. Partiden kesin çıkarma cezaları için üye tam sayısının salt çoğunluğunun kararı gereklidir
Disiplin kurulu üyeleri; eşleri, birinci ve ikinci derece kan ve sihri hısımları ile aynı kurulda görev alamazlar ve bunlarla ilgili toplantılarda oy kullanamazlar. Kurul üyeliklerinde boşalma olması halinde, sıradaki yedek üye, kurul başkanı tarafından göreve davet edilerek kurul üyeliği tamamlanır,
Disiplin kuruluna sevk edilen Partili, yazılı veya sözlü savunma hakkına sahiptir. Savunma için süre, savunmaya çağrı belgesinin ilgiliye tebliği tarihinden başlamak üzere on beş gündür. Ancak, seçimlerde veya herkesin gözü önünde açıkça veya yayın yoluyla işlenen disiplin suçlarında bu süre yedi gündür. Savunma süresini geçirenler, haklarındaki iddiaları reddetmiş sayılırlar. Bu durumda, Disiplin Kurulu soruşturma dosyasındaki mevcut delil durumu ve kanaatine göre karar verir. Savunmaya çağırma, disiplin kurulu başkanlığınca yazı ile yapılır. Bu yazıda uygulanması istenen disiplin cezası ile bu cezanın istenmesine sebep olan fiil ve eylemler ile bu fiil ve eylemler Doğuş Partisi Tüzüğünün hangi maddesini ihlal ettiği açıkça gösterilir.
Siyasi Partiler Kanununun 102nci maddesinin 2nci fıkrası uyarınca, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının partiden kesin olarak çıkarılmasını istediği üye, Genel Sekreterlik tarafından gecikmeksizin Yüksek Disiplin Kuruluna gönderilir.
Yüksek Disiplin Kurulu, gecikmeksizin toplanarak, konuyu öncelikle görüşür ve yedi gün içinde karara bağlar. İlgili üye, Kurulun konuyu ele aldığı ilk toplantıda, yazılı veya sözlü olarak savunma yapabilir.
Her kademedeki disiplin kurulu üyeleri; Büyük Kongre ve TBMM Parti Grubu üyelikleri hariç olmak üzere partide başka bir organ veya kurulda görev alamazlar, partiye bir hizmet bağı ile bağlı olamazlar ve partiden herhangi bir surette gelir sağlayamazlar.
Disiplin kurulu başkan ve üyeleri, kendi haklarında yürütülen soruşturmalara katılamazlar.
Disiplin kurulları, re'sen soruşturma başlatamaz ve karar alamaz. Özürsüz olarak üst üste üç olağan toplantıya gelmeyen her kademe disiplin kurulu üyesi, istifa etmiş sayılır. İstifa eden veya istifa etmiş sayılan üyenin yeri kademe disiplin kurulu başkanının davetiyle sırasıyla yedek üyelerden tamamlanır.
İl disiplin kuruluna sevk yetkisi, il yönetim kuruluna; Yüksek Disiplin Kuruluna sevk yetkisi, Genel Başkana ve Genel İdare Kuruluna; TBMM Grup Disiplin Kurulu ile Müşterek Disiplin Kuruluna sevk yetkisi, Genel Başkana,
TBMM Parti Grup Yönetim Kuruluna ve Genel İdare Kuruluna aittir.
Disiplin kuruluna sevk kararlarının, isnat olunan fiil ile uygulanması istenen disiplin cezasını ve nedenlerini açıklar şekilde gerekçeli olması zorunludur.
İl disiplin kurulu
Madde 26. İl disiplin kurulu, her ilde il kongresi tarafından il yönetim kurulunun seçimine ilişkin usul ve esaslara göre seçilen 5 asıl ve 5 yedek üyeden oluşur. Seçimden sonra ilk toplantıda üyeler kendi aralarından il disiplin kurulu başkanını seçer.
Yüksek Disiplin Kurulunun ilk derecede bakacağı işler olarak belirtilenler ile TBMM Grup Disiplin Kurulu tarafından bakılacak işler dışında kalan ve il çevresinde partiye kayıtlı olan üyeler hakkında birinci derecede disiplin soruşturması yapmaya il disiplin kurulu görevlidir.
İl disiplin kurulu, uyarma, kınama ile parti üyeliğinden geçici ve kesin çıkarma cezalarını verebilir. İl disiplin kurulu, üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu ile toplanır ve katılanların salt çoğunluğu ile karar verir. Parti üyeliğinden kesin çıkarma cezası, Kurul üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınır.
İl disiplin kurulu kararlarına karşı, tebliğden itibaren on beş gün içinde ilgili kişi veya il yönetim kurulu, Yüksek Disiplin Kuruluna itiraz edebilir. Süresi içinde itiraz edilmeyen disiplin kurulu kararı kesinleşir
Yüksek Disiplin Kurulu
Madde 27. Yüksek Disiplin Kurulu, Doğuş Partisinin en üst disiplin kurulu olup Büyük Kongre tarafından seçilen 7 asıl ve 7 yedek üyeden oluşur.
Seçimden sonra ilk toplantıda üyeler kendi aralarından başkan, başkan vekili ve kurul sekreteri seçerek Yüksek Disiplin Kurulu Başkanlık Divanını oluşturur.
Yüksek Disiplin Kurulu; uyarma, kınama, partiden veya gruptan geçici veya kesin olarak çıkarma cezalarını vermekle yetkilidir.
Yüksek Disiplin Kurulu, aşağıda yazılı işleri birinci derece disiplin kurulu, il disiplin kurulu kararlarına karşı yapılan itirazlar ile Doğuş Partisi Tüzüğü gereği intikal eden il disiplin kurullarının kararlarını ikinci derece disiplin kurulu olarak inceler ve parti içi işlemler açısından kesin olarak karara bağlar.
Yüksek Disiplin Kurulu, üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu ile toplanır ve katılanların salt çoğunluğu ile karar verir.
Parti üyeliğinden kesin çıkarma cezası kurul üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınır. Yüksek Disiplin Kurulunun birinci derecede bakacağı işler;
- a) Partinin Kurucu Üyeleri,
- b) Partinin Genel Başkanı, Genel İdare Kurulunun asıl ve yedek üyeleri,
- c) İl yönetim kurulları ile il disiplin kurullarının başkan ve asıl üyeleri, büyükşehir, il ve ilçe belediye başkanları,
- d) Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı ile asıl ve yedek üyeleri,
- e) TBMM'nin Doğuş Partisili eski üyeleri ve eski hükümet üyeleri,
- f) Genel Başkan tarafından disipline sevk edilen parti üyeleri, hakkında birinci derece disiplin kurulu olarak soruşturma yapar ve parti içi işlemler açısından kesin olarak karara bağlar.
Yüksek Disiplin Kurulunun ikinci derecede bakacağı işler;
Yüksek Disiplin Kurulu; il disiplin kurulları tarafından verilen kararlara karşı yapılan itirazlar üzerine disiplin dosyalarını ikinci derecedisiplin kurulu olarak inceleyip, lehte veya aleyhte bozulmasına, bozmanın niteliğine göre gerekli olan cezayı tayin etmeye, değiştirilmesine veya kaldırılmasına karar verebilir. İtiraz üzerine verilen kararlar, parti içi işlemler açısından kesindir.
TBMM Grup Disiplin Kurulu
Madde 28.Doğuş Partisi’nin TBMM Grubunca, Grup Yönetim Kuruluna ilişkin usul ve esaslar ile iç yönetmeliğe göre kendi üyeleri arasından, gizli oyla ve salt çoğunlukla seçeceği beş asıl üç yedek üyeden oluşur.
Seçimden sonra ilk toplantıda üyeler kendi aralarından TBMM Grup Disiplin Kurulu başkanını, başkan vekilini ve kurul sekreterini seçerek TBMM Grup Disiplin Kurulu Başkanlık Divanını oluşturur.
TBMM Grup Disiplin Kurulu, üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu ile toplanır ve katılanların salt çoğunluğu ile karar verir.
TBMM Grup Disiplin Kurulu, Doğuş Partisili milletvekillerinin partiden geçici veya kesin ihracını gerekli kılan eylemlerin dışında kalan, Doğuş Partisi Tüzüğünde yazılı ve TBMM Grup İç yönetmeliğinde belirtilen disiplin suçlarıyla ilgili işlere bakar ve kesin olarak karara bağlar.
Doğuş Partisi Tüzüğünde yazılı esaslar saklı kalmak kaydıyla milletvekilleri hakkında yapılacak disiplin soruşturmasının şekli ve usulü ile soruşturmayı gerektiren sair haller, verilecek disiplin cezaları ve kesinleşme halleri, TBMM Grup İç Yönetmeliğinde gösterilir.
Müşterek Disiplin Kurulu
Madde 29. Müşterek Disiplin Kurulu; Yüksek Disiplin Kurulu ile TBMM Grup Disiplin Kurulunun bir araya gelmesiyle oluşur.
Yüksek Disiplin Kurulu Başkanı, Başkan Vekili ve Sekreteri, Müşterek Disiplin Kurulunun da Başkanlık Divanını oluşturur.
Doğuş Partisili milletvekilleri hakkındaki Partiden geçici veya kesin olarak çıkarma cezasını gerektiren fiil ve eylemlerle ilgili soruşturmaları kesin olarak karara bağlar. Doğuş Partisili milletvekillerine ilişkin olarak
TBMM Grup Disiplin Kurulunun veya Yüksek Disiplin Kurulunun vermiş olduğu karara ilgilinin itirazı hâlinde, son ve kesin kararı Müşterek Disiplin Kurulu verir. 43 Disiplin cezaları ve cezaları gerekli kılan haller
Madde 30.
- Uyarma Cezası ;
Uyarma cezası yazılı olarak disiplin kurulu tarafından yazılı olarak verilen ceza olup; aşağıdaki hallerde bu ceza verilebilir:
1.1. Yetkili kurullarca davet edildiği hâlde toplantılara mazeretsiz katılmamak.
1.2. Önceden taahhüt ettiği aidatını ödememek veya geç ödemek,
1.3. Parti içi yazışmalarda kademe sıralamasına uymamak.
- Kınama Cezası
Kınama cezası yazılı olarak disiplin kurulu tarafından verilen ceza olup; aşağıdaki hallerde bu ceza verilebilir
2.1. Parti faaliyetlerinden şahsi menfaat elde etmeye çalışmak.
2.2. Partinin taşınır ve taşınmaz mallarına zarar vermek.
2.3. Partide tutulması gereken defter ve kayıtları usulüne uygun olarak tutmamak.
2.4. Doğuş Partisi Tüzüğü ve yönetmeliklerinde izin verilmeyen yetkileri kullanmak, yetki gaspında bulunmak,
2.5. Partinin yetkili kurullarının görevlerini hakkıyla yerine getirmesine engel olmak ve zorluk çıkarmak,
2.6. Sosyal medya hesabı üzerinden parti aleyhine beyan ve paylaşımlarda bulunmak,
2.7. Bir yıl içinde iki defa uyarma cezası gerektiren eylemlerinden ötürü uyarma cezası ile cezalandırılmış olmak,
2.8. Partinin yetkili organlarınca verilen başta sandık kurulu görevlerini mazeretsiz kabul etmemek veya zamanında yerine getirmeyerek ihmal etmek,
2.9.Parti organlarının toplantılarında gizli tutulması gereken bilgi, konu ve kararları açıklamak.
- Geçici çıkarma cezası
Geçici çıkarma cezası bir aydan az bir yıldan fazla olmamak şartıyla parti üyeliğinden doğan hak, görev ve yetkilerinin kullanılmaması sonucunu doğuran ve disiplin kurulu tarafından verilen ceza olup; aşağıdaki hallerde bu cezaya hükmedilebilir:
3.1. Kanuni sorumlulukları saklı kalmak kaydıyla partideki görevi gereği kendisine teslim edilen eşya ve malzemeyi kaybetmek, görevden ayrılma ve ayırma hâlinde teslim etmemek veya teslim etmekten kaçınmak.
3.2. Parti üyelerine fiili saldırıda bulunmak, ya